Son aylarda özellikle ülkemizde yeni kullanıma giren meningokok B aşısı sonrasında menenjit aşıları hakkında bir miktar kafa karışıklığı olmuştur. Özellikle anne babaların akıllarına hangi aşı ne zaman yapılacak daha önce menenjit aşısı olduk yeniden mi olacağız gibi sorular takılmıştır.
Menenjit Nedir?
Menenjit beyin ve omurilik çevresindeki zarda gelişen ciddi bir enfeksiyondur. Değişik virüs ve bakteriler bu hastalığı neden olur. Ama en ağır menenjit tipi bakteriyel meningokokal menenjittir. Neisseria meningitidis bakterisinin neden olduğu bu menenjit eğer tedavi edilmez ise 24 saat içinde ölümle sonuçlanır. Yaşayanlarda ise görme, işitme kaybı ve kol bacak kaybı gibi ciddi sakatlıklara neden olur. Hemen her yaşta görülse de çocuk ve gençlerde daha sıktır. Bakterinin en sık beş tipi ABCYW hastalığa neden olur. Her ülke ve bölgede farklı tipler hastalık yapar. Ülkemizde yapılan araştırmaların sonuçları ise en sık W ve B tiplerinin etken olduğunu göstermiştir.
Menenjitten Nasıl Korunulur?
Menenjitten korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Ama menenjit aşıları ülkemizde henüz ulusal aşı takviminde değildir. Sadece 2013 yılından itibaren 4 tip bakteri içeren (ACYW) 4’lü menenjit aşıları özel aşı kapsamında ülkemizde yapılmaktadır. Ama bu aşılar tabiî ki B tipi bakteriyi içermez. Maalesef 5 tip bakteriyi (ABCYW) içeren aşı da henüz yoktur. Ama B tipini içeren menenjit aşısının (Bexsero) ülkemizde uygulanabilir olması ile artık bütün menenjit tiplerine karşı korunma sağlanmış olacaktır.
B tipi menenjit aşısı (Bexsero) ülkemizde yeni olmasına rağmen aslında pek çok gelişmiş ülkede rutin aşı takviminde yapılmaktadır. Aşı 2. ayını doldurmuş her bebeğe yapılabilir. Doz sayısı aşı başlandığında bebeğin yaşına göre değişir. Genellikle diğer aşılarda olduğu gibi ateş, aşı yerinde ağrı, sertlik ve kızarıklık dışında ciddi bir yan etkisi yoktur.
Menenjitten tam korunmak için doktorunuza danışarak bebeğinizin 4’lü (ACYW) ve B tipi menenjit aşılarını mutlaka yaptırın.